Skillnad mellan versioner av "Rapportera till temperatur.nu"

Från Temperatur.nu
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 55: Rad 55:
  
 
== Förslag på hårdvara ==
 
== Förslag på hårdvara ==
* '''Billigt och enkelt:''' [https://www.m.nu/paket-temperatur-rh/temperaturnu-reporter-rapportera-till-temperaturnu Temperaturnät med en sensor]
+
* '''Enklast möjliga lösningen''' [https://www.m.nu/paket-temperatur-rh/temperaturnu-reporter-rapportera-till-temperaturnu Temperatur.nu Reporter V2]
** Med USB eller serielladapter måste datorn stå på dygnet runt.
+
* '''Trådlöst:''' [https://www.m.nu/sensorer-433mhz/temperatur-och-luftfuktighetssensor-med-display-tellstick-och-rfxtrx433e-kompatibel-2 Trådlösa sensorer] anslutna till [http://live.telldus.com Telldus Live] via [https://www.m.nu/tellstick-rfxtrx/telldus-tellstick-net-v2 Tellstick Net].  
* '''Enklast möjliga lösningen, ingen dator behöver stå på:''' [https://www.m.nu/utrustning-for-att-rapportera-till-temperaturnu-p-1219.html Dedikerad utrustning för att rapportera till temperatur.nu]
 
* '''Trådlöst:''' [https://www.m.nu/losa-sensorer/thgr810-tradlos-sensor-temperatur-luftfuktighet?nosto=frontpage-nosto-3 Trådlösa sensorer] anslutna till [http://live.telldus.com Telldus Live] via [https://www.m.nu/tellstick-rfxtrx/telldus-tellstick-net-v2 Tellstick Net].
 
* '''Lite dyrare och exklusivare:''' [https://www.m.nu/oregon-1/wmr89-vaderstation-med-pc-koppling-och-7-dygns-minne Väderstation Oregon WMR200].
 
 
* Det finns mägder med fler lösningar, huvudsaken är att mätningarna sker dygnet runt och kan presenteras i någon form på internet. Har du frågor om vad som krävs, ställ dina frågor i [http://www.temperatur.nu/forum Forumet]
 
* Det finns mägder med fler lösningar, huvudsaken är att mätningarna sker dygnet runt och kan presenteras i någon form på internet. Har du frågor om vad som krävs, ställ dina frågor i [http://www.temperatur.nu/forum Forumet]
  
 
[[Kategori:www.temperatur.nu]]
 
[[Kategori:www.temperatur.nu]]

Versionen från 27 februari 2019 kl. 16.30

Temperatur.nu bygger helt och hållet på att frivilliga ger temperatur.nu tillgång till aktuell temperatur.

Krav

För att det skall vara intressant att lägga till just din temperatur måste ett par krav vara uppfyllda:

 • Temperatur.nu skall få tillgång till temperaturen dygnet runt. Temperaturen du rapporterar skall vara skuggtemperaturen. Det är lämpligt att mäta och rapportera temperaturen från två väderstreck så minskar risken för problem med solinstrålning.
 • Temperaturen bör ha en upplösning på 0,1 grader.
 • Temperaturen bör uppdateras var femte minut eller oftare.

Alternativ för rapportering

Färdiga lösningar:

Lösningar för dig som mäter på annat sätt

12,23 går lika bra att använda som 12.23.

Det är rekommenderat att mäta temperaturen i två väderstreck. Båda dessa temperaturer bör göras tillgängliga för temperatur.nu så kan temperatur.nu analysera dessa temperaturer kontinuerligt för att minska risken för att mätvärdet påverkas av solinstrålning.

Anmäl intresse

Här anmäler du ditt intresse att rapportera temepraturer till temperatur.nu

Viktiga punkter och varför vi efterfrågar viss information:

 1. Epostadress. Används för att skicka information runt din mätpunkt vid driftstörningar.
 2. Förslag på ett namn till mätstationen. Titta på de befintliga stationerna i närheten så namnet blir konsekvent.
 3. Rapporteringssätt. Två sensorer bör användas. I nuläget måste båda sensorerna som anmäls/aktiveras vara i drift, faller en bort kommer rapporteringarna inte att fungera.
 4. Gatuadressen används för att ta fram koordinaterna för mätplatsen. Koordinaterna används för att positionera tempreaturen på kartor.
 5. I vilken kommun mätningarna sker. Används för att hämta rätt väderprognos.
 6. Med vilka förutsättningar temperaturen mäts. Ex vilken utrustning, var sensorerna är placerade, programvara. Informationen visas i anslutning till graferna på temperatur.nu. Informationen ger besökaren värdefull information för att kunna lita på temperaturen som rapporteras


Registrerar du dig på forumet kan du redigera och lägga till följande information:

 1. Länk till din väderstation/hemsida
 2. Justera koordinaterna
 3. Lägga till mobilnummer dit SMS skickas när temperatur.nu inte kan läsa in din temperatur
 4. Koppla ditt Telldus Live-konto till temperatur.nu (Enda sättet att ge temperatur.nu tillgång till temperaturer från Telldus Live.

Då det krävs mycket jobb för att lägga in gammal data är det i nuläget inte intressant att lägga in historisk data.

Villkor

 • Temperatur.nu får fritt använda temperaturerna.
 • Det kostar inte något att delta på temperatur.nu.
 • Det utgår inte någon ersättning för att delta på temperatur.nu.
 • Där så är möjligt kommer det att stå vem som rapporterar temperaturen, men det är inte praktiskt möjligt att skriva det överallt.
 • Temperaturen och grafer kan komma att visas på andra sidor på internet.
 • Temperaturen och grafer kan komma att visas i olika program och tillämpningar på en mängd olika plattformar. (Tex Windows, OS X, Android, iOS, Linux mfl)
 • Målsättningen är att allt skall vara gratis för alla. När företag vill använda funktioner på temperatur.nu kan dock en avgift debiteras.
 • Specifika tillämpningar som kostar temperatur.nu pengar att driftsätta och hålla igång kan komma att kosta en liten summa pengar, tex applikationer till mobiltelefoner.

Förslag på hårdvara