Skillnad mellan versioner av "Information om www.temperatur.nu"

Från Temperatur.nu
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 2: Rad 2:
 
[[Fil:temperatur_nu_logo.png|300px|right|temperatur.nu logo]]
 
[[Fil:temperatur_nu_logo.png|300px|right|temperatur.nu logo]]
  
Temperatur.nu startades av en tillfällighet sommaren/hösten 2001. Jag hade precis börjat studera till [http://www.liu.se/utbildning/program/tekniskfysik?l=sv Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik] vid [http://www.liu.se Linköpings universitet]. Jag kunde mycket lite om datorer och för att lära mig ville jag ha en server i gång dygnet runt. Korridorsrummet var litet och servern placerades i en garderob. Det blev snabbt för varmt i garderoben. Exakt hur varmt det var visste jag inte. För att komma till rätta med värmeproblemen köpte jag in 10st DS18S20 samt en DS9097U. Jag placerade sensorer i rummet, garderoben där servern stod, akvariet, samt en sensor utanför fönstret.
+
Informationen har flyttats till [[https://temperatur.nu/info/sa-har-fungerar-temperatur-nu/ https://temperatur.nu/info/sa-har-fungerar-temperatur-nu/]]
 
 
Temperaturen mättes på Alsättersgatan 14 i Ryd, Linköping. Helt utan förväntningar eller några planer på att bygga Sveriges största privata temperatursida lades aktuell temperatur upp på en hemsida. Det visade sig dock att temperaturer var något som intresserade många människor.
 
 
 
Efter ett par år hade sidan fler hundra besökare i månaden och det kom in förfrågningar om inte fler orter kunde läggas till sidan. I början av 2005 utökades sidan kraftigt och i slutet av mars 2005 hade sidan data från 13 orter! Expansionen fortsatte kontinuerligt och ett år senare (mars 2006) hade stationsantalet ökat till 125.
 
I mitten av 2007 närmade sig stationsantalet 200 och i början av 2009 hade sidan ca 230 aktiva mätplatser. I mars 2010 hade sidan drygt 300 aktiva mätpunkter.
 
  
 
==Tekniken==
 
==Tekniken==

Versionen från 8 mars 2021 kl. 09.16

Historiken bakom www.temperatur.nu

temperatur.nu logo

Informationen har flyttats till [https://temperatur.nu/info/sa-har-fungerar-temperatur-nu/]

Tekniken

Temperatur.nu drivs och administreras på egen server som står hos netcamp.se.

På servern körs Linuxdistrubutionen Gentoo. Sidan är kodad i PHP och det är webservern Apache som servar sidorna till just Dig. Mysql används mycket flitigt till allt utom långtidslagring av temperaturer där i stället RRDtool fyller en viktig funktion.

Det du ser när du besöker temperatur.nu är toppen av ett isberg. Dygnet runt samlas temperaturerna automatiskt in. Vanligvis läser temperatur.nu in temperaturer från html, text, xml och csv-filer. En hel del temperaturer hämtas dock från bildfiler som automatiskt berabetas för att kunna OCR-tolkas.

Det är en stor mängd data som utan någon mänsklig interaktion läses in och lagras i databserna. För att det skall bli så få fel som möjligt i temperatuserierna körs ett flertal analyser av temperaturerna. Den kanske mest effektiva analysen för att filtrera bort tillfälliga felaktiga temperaturer är analysen av hastigheten på temperaturförändringen.

En kort beskrivning av de vikigaste parametrarna som analyseras

  1. Temperaturderivatan Eller kort och gott hastigheten på förändringen. Ändras temperaturen för snabbt är det 99 gånger av hundra fel. I bland klassas korrekta temperaturer i samband med regn som felaktiga. Hur stor förändring som tillåts beror till viss del på hur ofta en station uppdateras, men om det sker en förändring som är större än 4 grader på 5 minuter slår filtret i från.
  2. Temperaturderivatan igen. Ändras temperaturen för långsamt - är helt konstant under flera timmar är det oftast något som har låst sig.
  3. Absolutvärdet Temperaturer över 55 grader eller under -55 grader klassas som felaktiga.
  4. Glidande medelvärde För att filtrera bort störningar som ändå slinker igenom är temperaturen som sparas ett glidande medelvärde. I praktiken innebär det att förändringar i temperatur dämpas och att att temperaturen släpar efter ett par tiondels grader i 5-15 minuter på temperatur.nu.
  5. Närliggande stationers temperaturer En rimlighetsanalys görs även mot närliggande stationers temperaturvärden.


Att lägga in data i efterhand är mycket bökigt och inte något som inte finns stöd för. Det är över 300 stationer i databasen och har en temperatur klassats som felaktigt av skripten måste det till mänsklig kontroll för att kunna säga om det var en korrekt klassificering eller inte. Det tar helt enkelt för mycket tid att verifiera alla fel manuellt!

Filtren fungerar över förväntan (särskilt funktionen där det skickas ut mail till stationsägaren om temperaturen klassas som felaktig en längre period). I början, när det var mindre än 25 stationer på temperatur.nu, verifierades alla temperaturerna manuellt ett par gånger per dag.